Deel je leven

Dat zet je aan tot nadenken. Want hoe doe jij dat eigenlijk: je leven delen? Ja, allereerst met degenen die je het meeste na staan; je vriend(in), partner, je kinderen. Het zijn de mensen die heel dichtbij je staan waar je je vaak het meest mee verbonden voelt. Want als vanzelfsprekend deel je met hen je leven. Zij maken je mee; sacherijnig aan de ontbijttafel, vrolijk zingend achter de stofzuiger of stil, in gedachten verzonken.

Zo loopt Jezus samen met Zijn vrienden door dat korenveld. Heel relaxed, op een mooie sabbatsdag. Ze wrijven de aren stuk tussen hun handen en snoepen zo wat van het koren. Zij delen met elkaar het leven; Jezus en Zijn naaste vrienden.

Daarnaast deel je ook je leven met anderen, die verder van je af staan, en toch belangrijk zijn. De mensen met wie je in de kerk zit, collega’s op je werk, vrienden van de sportclub. Met hen deel je op een heel andere manier je leven. Je maakt een keuze hoeveel je van jezelf wilt laten zien en wat je van jezelf prijs wilt geven. Want het initiatief om van jouw leven iets te delen kan van jezelf uitgaan, maar het kan ook op een vraag van een ander zijn. En die vraag kan prettig of niet prettig aanvoelen. Hoe ga je ermee om?

‘Waarom doe je iets wat op de Sabbat niet mag?’ Met één vraag wordt de intieme sfeer tussen de vrienden subiet doorbroken. Terwijl Jezus in alle rust aren deelt met Zijn vrienden, vragen de Schriftgeleerden Hem om ook iets van Zijn leven met hen te delen: we begrijpen het niet wat je doet! Leg uit!

Hoe deel je je leven met mensen die op een kritische manier naar je kijken? Je eerste reflex is om op een negatief defensieve manier terug te reageren. Om je stekels op te zetten. Dan laat je een negatieve kant van jezelf zien en vaak is er van ‘delen’ dan al snel geen sprake meer. Sterk ben je als je ook dan iets authentieks van jezelf laat zien; van je geloof, van de principes van waaruit je leeft, wat voor jou belangrijk is en hoe jij in het leven staat. Als je dat durft en kunt dan kom je toch tot het delen van jouw leven, van wat voor jou belangrijk is.

Met gevoel voor humor haalt Jezus aan hoe David en zijn vrienden met een knorrende maag de toonbroden uit het huis van God haalden en die opaten! Wel even wat anders dan een paar van die korreltjes graan. Hij deelt op die grappige manier ook met hen wat voor Hem belangrijk is in het geloof in God de Vader: als mensenkind ben je geen slaaf van de regeltjes! De Mensenzoon zelf is heer en meester over de Sabbat.

Deel je leven! Dat betekent dat je wilt laten zien wie je bent en hoe jij in het leven staat als kind van God. Want je bent waardevol en sterk, waard om te delen! In de gemeente kunnen we dat met en op elkaar oefenen: delen van ons leven aan elkaar, in het voetspoor van de Mensenzoon. (Naar aanleiding van Lucas 6:1-5)