VVP afdeling Lekkerkerk en omstreken

De VVP-afdeling is een zelfstandige vereniging binnen de PKN te Lekkerkerk. De leden van de VVP zijn naast hun betaald lidmaatschap van de VVP ook lid van de PKN te Lekkerkerk of elders in de Krimpenerwaard. De landelijke vereniging van de VVP is een onderdeel van de landelijke PKN.

Doelstelling.
De vereniging stelt zich binnen de plaatselijke Protestantse gemeente tot doel om de overgeleverde waarden en waarheden te toetsen op hun zeggingskracht in de huidige tijd. Zij laten zich daarbij o.a. inspireren door de geschriften van de joodse christelijke traditie die, door voortschrijdend wetenschappelijk en archeologisch onderzoek, steeds voor nieuwe uitleg vatbaar is.

Taken.
Beheer van het Jan van Zwienenfonds, waarvan de baten beschikbaar zijn voor de plaatselijke geloofsgenootschap, in overleg met het bestuur. Het fonds zegt hierover dat zij zich ten doel stelt de handhaving van het vrijzinnige element binnen de PKN, in het algemeen, en in de PKN te Lekkerkerk in het bijzonder, zoals het organiseren van de zinzondagen.

Activiteiten.
De VVP verzorgt o.a. een aantal zinzondagen in onze Grote of Johanneskerk, of elders in de Krimpenerwaard.

Bestuur                                                                                Telefoon.
Voorzitter De heer P.G. van der Heul                                   Telefoon 06-53899557
Secretaris De heer A. van Vliet                                               Telefoon 0180-662721
Penningmeester Mevrouw M.C. van Zoest- Boerboom     Telefoon 0182-351805

Agenda.

20 oktober 2019

“Dwars door de Bijbel” met Kees Posthumus.

In opdracht van de Protestantse Kerk in Nederland schreef Kees Posthumus, theoloog, kerkjournalist en theatermaker, een nieuwe voorstelling: Dwars door de Bijbel!
Tientallen bekende en onbekende verhalen uit Oude en Nieuwe Testament zijn samengebracht in een wervelend reisverhaal. Alle liefdes uit de Bijbel, de verloren zoon heen en terug, profeten met hun ongemakkelijke boodschap, Jona in een liedje; in ruim een uur bent u weer helemaal up-to-date met de Bijbel.

De voorstelling komt uit in het kader van het jaarthema 2019/2020 van de PKN: Een goed verhaal. Verhalen van toen en daar, worden verhalen voor mensen van hier en nu.

17 november 2019

Marinus den Oudsten met een lezing over A Chrismas Carol.

De Amsterdammer Marinus den Ouden vertolkt A Christmas Carol. Een allegorie over de Engelse vrek Ebenezer Scrooge. Het is een verhaal over de oude verbitterde vrek en zijn dromen op kerstavond, en is één van de bekendere verhalen van de kersttijd. Een prachtig kerstverhaal wat vele malen is verfilmd en in musicals vertolkt. Een verhaal in een kille sfeer van onmenselijkheid en onrechtvaardigheid, de kou van een bekrompen menselijke geest met….uiteindelijk toch nog een goed einde.

16 februari 2020

Klaas Driebergen met een lezing over Olivier B Bommel en de Bijbel.

Marten Toonder portretteerde in zijn verhalen over Olivier B. Bommel met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Toonder was een liefhebber van archaïsch taalgebruik, een taal die hij aantrof in de oude Statenbijbel. Al vanaf zijn jeugd maakte hij hier kennis mee. Het was voor hem een bron van boeiende verhaalmotieven, waaruit hij meer dan eens putte. Marten Toonder werd  geïntrigeerd door de bijbelse ideeën over God, schepping en mens, die hij tegelijk ook bekritiseerde en met zijn eigen levensbeschouwelijke opvattingen confronteerde.

Klaas Driebergen gaat hier uitgebreid in op een aantal verhalen waarin de Bijbel en het christendom een belangrijke rol spelen

22 maart 2020

Paulina Seebregts met een vertelvoorstelling over Maria.

Het was een gewone maandag als alle anderen. En toch had ze daar ineens op de stoep gestaan in een blauwe mantel, witte sportschoenen en een witte sjaal om haar haar. In de ene hand een tas en in de andere hand een koffer. Het bleek niemand minder te zijn dan de Heilige Maagd Maria’.
Wat zou jij doen? De vrouw die de deur had opengedaan liet haar binnen. Dat werd het begin van een ongewone week. Maria zit vol met verhalen zo blijkt algauw. Zo leert de vrouw over haar bijzondere gast maar ook over de twijfel en het geloof in zichzelf en het leven.

De voorstelling is een hedendaagse raamvertelling waarbinnen oeroude verhalen op een verrassende manier verbonden worden met de dag van vandaag. Dit ontroerende verhaal met diepgang en humor wordt verteld door Pauline Seebregts. Een professionele vertelster met een warme en intense vertelstijl. Haar verhalen worden dikwijls ervaren als inspirerende momenten van wat je ‘entertaining wisdom’ zou kunnen noemen. Muzikaal wordt de voorstelling begeleid door Jopie Jonkers, harpiste/zangeres.

Ammerstol

Ook in Ammerstol vindt er ieder seizoen een zinzondagplaats. Datum en onderwerp worden later bekend gemaakt.

De zinzondagen in Lekkerkerk vinden altijd plaats op een zondagmiddag in de Grote of Johanneskerk, Kerkplein 4 in Lekkerkerk, aanvang steeds om 15.00 uur. In de directe omgeving van de kerk is voldoende gratis parkeerruimte aanwezig.

De toegang en de koffie en/of thee in de pauze is gratis, maar wel is er ter bestrijding van de onkosten na afloop een open schaalcollecte.

Hebt u moeite om de zinzondagen zelfstandig te bezoeken, neemt dan contact op met ons bestuurslid mevrouw N. Bol, telefoon 0180-663010.

Bezoek eens de website:  www.vrijzinnig.nl