VVP afdeling Lekkerkerk en omstreken

De VVP-afdeling is een zelfstandige vereniging binnen de PKN te Lekkerkerk. De leden van de VVP zijn naast hun betaald lidmaatschap van de VVP ook lid van de PKN te Lekkerkerk of elders in de Krimpenerwaard. De landelijke vereniging van de VVP is een onderdeel van de landelijke PKN.

Doelstelling.
De vereniging stelt zich binnen de plaatselijke Protestantse gemeente tot doel om de overgeleverde waarden en waarheden te toetsen op hun zeggingskracht in de huidige tijd. Zij laten zich daarbij o.a. inspireren door de geschriften van de joodse christelijke traditie die, door voortschrijdend wetenschappelijk en archeologisch onderzoek, steeds voor nieuwe uitleg vatbaar is.

Taken.
Beheer van het Jan van Zwienenfonds, waarvan de baten beschikbaar zijn voor de plaatselijke geloofsgenootschap, in overleg met het bestuur. Het fonds zegt hierover dat zij zich ten doel stelt de handhaving van het vrijzinnige element binnen de PKN, in het algemeen, en in de PKN te Lekkerkerk in het bijzonder, zoals het organiseren van de zinzondagen.

Activiteiten.
De VVP verzorgt o.a. een aantal zinzondagen in onze Grote of Johanneskerk, of elders in de Krimpenerwaard.

Bestuur                                                                                                           Telefoon.
Voorzitter De heer P.G. van der Heul                                            06-53899557
Secretaris De heer A. van Vliet                                                         0180-662721
Penningmeester Mevrouw M.C. van Zoest- Boerboom     0182-351805

Agenda.

Zondag 10 oktober 2021

Erik Jan Tillema en Victor Posch spelen hun theatervoorstelling Van het begin tot het absolute einde.
Er bestaan duizenden scheppingsverhalen: over hoe de wereld is ontstaan en hoe de mensen zijn gemaakt. Wat willen deze verhalen ons vertellen en hebben we er tegenwoordig nog wat aan?
Verhalen over het ontstaan van de wereld staan centraal tijdens de voorstelling ´Van begin tot het absolute einde´. Erik Jan Tillema neemt de aanwezigen op een humorvolle wijze mee langs scheppingsverhalen uit alle hoeken van de wereld: van het bekende verhaal uit de Bijbel tot onbekende verhalen van de eilanden in de Grote Oceaan.
Al die verschillende verhalen willen vertellen over het ontstaan van de mens. Zijn er overeenkomsten tussen al die verhalen? En hebben we er tegenwoordig nog wat aan, nu de wetenschap steeds meer kan verklaren hoe het heelal is ontstaan? Erik Jan Tillema stelt de vragen en komt met een verrassend antwoord.
De veelzijdige muzikant Victor Posch zingt, speelt op de saxofoon en drumt en zorgt zo voor de muzikale omlijsting van de voorstelling.

 

Zondag 21 november 2021

Beethoven symphonisch / gearrangeerd

De 19e eeuwse salons waren een bron van artistieke creativiteit ‘in het klein’. Om aan de behoefte aan muziek van wereldklasse te voldoen, arrangeerden talloze musici muziek van toen reeds wereldberoemde componisten voor kleine bezettingen, zoals de bijzonder charmante combinatie van piano en harmonium. Zo klonken tijdens de ontmoetingen in de Parijse stijlkamers de grote werken van Beethoven op huiskamerformaat, maar is ook  ideale muziek voor een concert in onze sfeervolle Grote of Johanneskerk met zijn mooie akoestiek. De twee in Lekkerkerk geboren klassieke musici Jeroen Liedorp (piano) en Cees-Willem van Vliet (harmonium) diepten enkele schatten op uit het 19e eeuwse Parijs en serveren u een exclusief concert met enkele iconische werken van Ludwig van Beethoven. Met onder andere het beroemde 1e deel uit de 5e Symfonie en een bijzondere bewerking van het Adagio uit de Mondscheinsonate. Dit concert werd eerder uitgezonden op radio 4.

Zondag 3 april 2022 (was 6 februari 2022)

Lezing “Van God spreken” door Wouter Slob

Het atheïsme ontkent in grote lijnen het ontstaan van God. Een aantal atheïstische filosofen denken hier toch anders over. De vraag naar het bestaan van God zullen zullen ze vlot ontkennen, maar niet dat het christelijk geloof betekenis zou zijn. Met opmerkelijke ijver en gretigheid wordt de christelijke boodschap herontdekt. De theologie lijkt wat terughoudend bij deze interesse; vreemd genoeg. Er zou toch alle reden zijn om deze lijn van denken ook theologisch te doordenken en op te nemen. Mogelijk dat er daarmee weer ruimte komt om een ooit-verlaten geloof weer nieuw leven in te blazen.

Theoloog en filosoof Wouter Slob wil af van het debat tussen theïsten en atheïsten. ‘In het geloof zouden we niet over God, maar van God moeten spreken vindt hij. Voor de vraag of God bestaat, naar de vraag wat Hij betekent.

Wouter Slob is predikant van de Laarkerk in Zuidlaren (PKN) en is tien jaar als bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden geweest. Het boekje Van God spreken markeert zijn afscheid als hoogleraar.

Zondag 6 maart 2022

Lezing over “Filosofie van het boerenverstand”

Filosoof en humanisticus Jan Warndorff biedt een vernieuwende en bevrijdende levensfilosofie, met als motto: zie van zoveel mogelijk, zoveel mogelijk te houden.

Het leven zelf is een wonderbaarlijk mysterie wat wij niet begrijpen. En omdat dit onbegrip geldt voor alle mensen overal ter wereld, doen we er goed aan om dit volmondig te erkennen. Het zet de potentieel gewelddadige waarheidsclaims van religie, wetenschap en politiek tussen haakjes, en geeft aan alle mensen gemeenschappelijke grond onder de voeten. Maar die grond lijkt aanvankelijk misschien heel beperkt en dun – of is het zelfs glad ijs? Jan Warndorff schreef een ‘filosofie van het boerenverstand’ onder de titel ‘Geen idee’, waarin hij laat zien hoe stevig en hoe vruchtbaar deze grond is. In de erkenning van onze onwetendheid schuilt zowel individuele vrijheid, als een aanmoediging om het leven en de wereld vooral lief te hebben.

Jan Warndorff (1965) is als kind van tropenartsen geboren en getogen in Ghana, Malawi en Ethiopië. Hij studeerde in 1996 cum laude af aan de Universiteit voor Humanistiek met een scriptie over José Ortega y Gasset.

Opmerking:

Alle zinzondagen vinden plaats in De Grote of Johanneskerk, Kerkplein 4 in Lekkerkerk, aanvang steeds 15.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop open schaalcollecte.