VVP afdeling Lekkerkerk en omstreken

De VVP-afdeling is een zelfstandige vereniging binnen de PKN te Lekkerkerk. De leden van de VVP zijn naast hun betaald lidmaatschap van de VVP ook lid van de PKN te Lekkerkerk of elders in de Krimpenerwaard. De landelijke vereniging van de VVP is een onderdeel van de landelijke PKN.

Doelstelling.
De vereniging stelt zich binnen de plaatselijke Protestantse gemeente tot doel om de overgeleverde waarden en waarheden te toetsen op hun zeggingskracht in de huidige tijd. Zij laten zich daarbij o.a. inspireren door de geschriften van de joodse christelijke traditie die, door voortschrijdend wetenschappelijk en archeologisch onderzoek, steeds voor nieuwe uitleg vatbaar is.

Taken.
Beheer van het Jan van Zwienenfonds, waarvan de baten beschikbaar zijn voor de plaatselijke geloofsgenootschap, in overleg met het bestuur. Het fonds zegt hierover dat zij zich ten doel stelt de handhaving van het vrijzinnige element binnen de PKN, in het algemeen, en in de PKN te Lekkerkerk in het bijzonder, zoals het organiseren van de zinzondagen.

Activiteiten.
De VVP verzorgt o.a. een aantal zinzondagen in onze Grote of Johanneskerk, of elders in de Krimpenerwaard.

Bestuur.                                                                                                           Telefoon.
Voorzitter De heer P.G. van der Heul                                            06-53899557
Secretaris De heer A. van Vliet                                                         0180-662721
Penningmeester Mevrouw M.C. van Zoest- Boerboom     0182-351805

Agenda:

Zinzondag 2 april 2023

Wie is de Boeddha uit het tuincentrum? Lezing door Hans Luiten

In ieder tuincentrum kun je een Boeddha kopen. Duizenden Nederlanders mediteren. De Dalai Lama verschijnt bij Collegetour. Het boeddhisme is nog nooit zo populair geweest. Maar wie was de Boeddha eigenlijk? Heeft hij wel bestaan? Zijn er historische bewijzen voor zijn bestaan? Wat heeft dat geloof te maken met het hindoeïsme? Hoe heeft het boeddhisme zich verspreid? En is het nou een filosofie of een godsdienst?
In de lezing behandelt Hans Luiten al deze vragen. Maar nog veel meer: Alexander de Grote, de enorme Boeddhabeelden die in Afghanistan zijn opgeblazen, prachtige muurschilderingen in de Chinese woestijn, Tibetaanse kloosters en de herontdekking van de Borobudur.

Hans Luiten groeide op in de Zaanstreek. Volgde verschillende studies geschiedenis. Interessegebieden zijn onder meer Amsterdam, de Zaanstreek, het Midden-Oosten, Rusland, Centraal-Europa en kunstgeschiedenis. Is inmiddels ruim 20 jaar een enthousiaste en bevlogen docent geschiedenis. Sinds 9 jaar houdt hij lezingen, onderzoekt en schrijft, geeft les, leidt rond en begeleidt reizen naar onder meer het Midden-Oosten, Rusland en Centraal-Azië.

Deze zinzondag op zondagmiddag 2 april vindt plaats in de Grote of Johanneskerk, Kerkplein 4 in Lekkerkerk. Aanvang 15.00 uur.
De toegang is vrij maar na afloop is er wel een open schaalcollecte